perjantai 17. syyskuuta 2010

Lue! Lue! Lue!

Lukuvuosi on alkanut Tampereen yliopistolla kiinan opiskelijoiden kannalta suotuisasti, vaikka kurssitarjontaa ei edistyneemmille olekaan tarjolla. Itse olen kv-tuutorin ominaisuudessa onnistunut tutustumaan kymmeniseen uuteen kiinalaiseen tai hongkongilaiseen, ja mandariinia olen saanut suoltaa ainakin jonkin verran melkeinpä päivänä kuin päivänä. Ilahduttavaa on myös ollut törmätä uusiin kiinan opiskelijoihin, joiden kielitaito on samaa luokkaa kuin omani tai sitä selvästi parempaa. Loppuvuodelta voi odottaa paljon muutakin kuin pänttäämistä kirjojen kanssa.

Myös ensi kuun HSK-testiä ajatellen vertaistuen löytäminen on ollut hyödyllistä. Aikaisempien HSK-mietteideni kommenteissa mainittiin, että testiin kannattaa valmistautua lukemalla kiinalaisia tekstejä niin paljon kuin sielu sietää. Pari viikkoa sitten tapaamani yhdysvaltalainen kiinan opiskelija otti opiskelumetodeista keskustellessamme repustaan esille kiinankielisen Harry Potter -kirjan, joka sanakirjan kanssa on tällä hetkellä hänen tärkein oppimateriaalinsa. Pari tuntia päivässä hän on kirjaa tahkonnut eteenpäin, tuntemattomia sanoja käännellen ja outoja rakenteita merkkaillen – kiinalaiseen tuttuun törmätessään hän voi sitten pyytää kertomaan, mistä hankalissa kohdissa on kysymys.

Päätin itsekin käydä hakemassa kirjastosta (ohuen) kiinankielisen romaanin ja alkaa käydä sitä hiljalleen läpi. Vaikka jokin aika sitten turhautuneena demonstroinkin vaikeaselkoista tekstinpätkää eräästä toisesta kiinankielisestä kirjasta, olen nyt alkanut huomata, että raskas ja vaivalloinen lukeminen sittenkin kannattaa, vaikka tarinan sisällöstä jäisikin olennainen osa ymmärtämättä. Kun lukee yhdenkin aukeaman päivässä ääneen kiinaksi, alkaa nopeasti huomata mielenkiintoisia asioita; tässä joitain omista havainnoistani:

- Lukunopeus paranee, mikä on erityisen tärkeää vaikkapa HSK:ssa, jossa aika saattaa tasosta riippuen enemmän tai vähemmän helposti loppua kesken. Edellisellä kerralla HSK:n luetunymmärtämisosiossa jouduin itse heittämään viimeisiin kohtiin pelkkiä villejä arvauksia.

- Suun lihakset kokevat kummia, kun ne pakotetaan vierasta kieltä äännettäessä liikkumaan eri tavalla. Kiinaksi lukeminen ääneen on itselleni joskus aiheuttanut oikein kunnollisia fyysisen uupumuksen tunteita – aivothan siinä uupuvat joka tapauksessa.

- Aikaisempina kuukausina/vuosina opitun sanaston kertaaminen tehostuu huomattavasti: lähes jokaisella lukemallani aukeamalla on sanoja, jotka olen joko hiljattain oppinut tai kerrannut, tai jotka palaavat mieleeni siinä kontekstissa, josta ne olen alun perin sanalistoihini poiminut. Kun ennestään tuttuja sanoja tulee vastaan uusissa yhteyksissä, oppii niitä mukavasti käyttämään monipuolisemmin myös omassa kielenkäytössään.

- Tuntuma kiinan kielen lauserakenteisiin paranee roimasti, oli sitten kyse lyhyistä ja yksinkertaisista tai piiiiiitkistä ja monimutkaisista lauseista.

- Merkkien välisiä pieniä eroja harjaantuu tunnistamaan paremmin.

- Tuntemattomien sanojen merkityksen arvaamisessa kehittyy. Ensimmäinen lause kirjassani oli jotakuinkin näin: 闹钟还没响。Mietin aluksi hetken, että mistäköhän tässä on kyse, olisiko tässä tietysti heti aluksi joku kiinalainen nimi. Sitten mietin uudestaan, ja kellot alkoivat soida: 闹 tarkoittaa 'äänekästä', 钟 'kelloa' - 闹钟 on siis 'herätyskello'! Verbiin 响 taas olen törmännyt joskus kännykän soimisen yhteydessä. 'Herätyskello ei ollut vielä soinut'!

Suosittelen hankalankin materiaalin lukemista lämpimästi jokaiselle: tarttukaa rohkeasti kiinankieliseen kirjaan, etsikää käsiinne kiinalaisia lehtiä tai pyörikää kiinalaisilla nettisivuilla! Lukeminen on varmasti raskasta, etenkin jos ei ole vielä ehtinyt kieltä opiskella kymmentä, neljää, tai edes yhtä vuotta. Alkeistasonkin opiskelija saa varmasti kokemuksesta jotain irti: vaikka osaisi vasta sata kiinan kielen sanaa ja merkkiä, on silti upeaa ja mieltä ylentävää löytää juuri niitä harvoja sieltä tekstin joukosta. Yleisimmin käytetyt ja tärkeimmät sanathan opitaan heti ensimmäisillä kursseilla, joten niitä tuttuja sanoja vilisee teksteissä ihan varmasti!

Olisin kiinnostunut kuulemaan lukijoiden kokemuksista kiinankielisten tekstien parissa: millä tasolla olet, kuinka kauan kieliopintoja takana? Turhauttaako lukeminen, vai innostaako se oppimaan lisää? Tehostaako lukeminen oppimista ja ennestään opitun kertaamista, vai sekoittaako se vain kielipäätä? Kommentteja otetaan vastaan.

7 kommenttia:

Sara kirjoitti...

Alkeistason opiskelijoille suosittelisin lastenkirjoja, joissa on vaikkapa vain yksi lause sivulla ja paljon kuvia. Kaytan niita itsekin, mutta taman jutun jalkeen mietin pitaisiko astua hieman haastavamman materiaalin pariin?

Olen samaa mielta, etta lukeminen on mita parhainta kertausta. Se ei ole niin puuduttavaa kuin moni muu menetelma ja samalla oppii uutta.

Sara kirjoitti...

Kurkkaappa blogiini, siella olisi jotain vaaleanpunaista sulle! :)

Anonyymi kirjoitti...

moro,

tuli tässä pari kysymystä mieleen blogiasi selatessa:

pystytkö valaiseen mitä kaikkia vaihtoehtoja Tampereeltä löytyy kiinan opiskeluun? jostain blogisi uumenista osu silmiin että olisit käynyt jopa 6 kurssia mandariinikiinaa Tampereella?

Tiedän ainoastaan UTA/TTY:n kurssitarjonnasta löytävät peruskurssit.

kiitos mielenkiintoisista kirjoitteluista!

Rauno Sainio kirjoitti...

Moi,

Kiitoksia vaan kehuista! :) Tosiaan jatkokurssi IV on viimeisin Tampereella käymäni kurssi, mutta siitä on aikaa jo pari vuotta. UTA:n tarjonta on ollut jo pitkään surkeata. Olen opiskellut itsekseni viimeiset kaksi vuotta.

Muista korkeakouluista en tiedä, mutta kannattaa seurata Kesäyliopiston tarjontaa. Kurssit ovat noin sadan euron hintaisia, mutta siellä järjestetään käsittääkseni kursseja pitemmällekin, niin kauan kuin halukkaita on riittävästi. Ja nimestään huolimatta Kesäyliopistolta löytyy kurssitarjontaa ympäri vuoden. :)

Anonyymi kirjoitti...

moro,

ok, pitää kattoo mitä tonne kesäyliopistoon tulee tarjolle. opiskelen TTY:llä, eikö kesäylipiston kursseille vähintäänkin tulisi joku alennus, täytyy kysellä ...

onko sulla mitään tietoa Tampereen Työväen opiston kursseista? tänä syksynäkin niillä on näköjään ollut kiinankielen kurssi joka niiden kuvauksen mukaan sopisi jo kiinaa 2 vuotta opiskelleille. Mua epäilyttää kuitenkin kurssin vaatimustason riittävyys, kuitenkin opettajakin on ilmeisesti joku suomalainen ...

olin enemmän kiinnostunut jo haastavammista kiinan kursseista, mutta ei varmaan auta kuin tyytyä itseopiskeluun =)

Sara kirjoitti...

Kesayliopiston kielikursseista ei mielestani saa alennusta, ainakaan en itse saanut tai sellaisesta koskaan mitaan kuullut.

Vaativampia kursseja ei oikein tunnu Tampereelta loytyvan. Ehka paras vaihtoehto olisi etsia kiinalainen opiskelija tuutoriksi, jonka kanssa tehda vaikkapa kielivaihtoa. Paasisi siten treenaamaan natiivin kanssa.

Ja vielako yliopistolla pidetaan sita kiinan kielen "kerhoa", jossa itsekin viela viime vuonna olin?

Rauno Sainio kirjoitti...

Joo, ei tule alennusta, itsekin muistaakseni silloin elättelin vähän toiveita halvemmasta hinnasta.

Kielivaihto tutorin on hyvä idea, jos sen saa toimimaan kunnolla. Itselläni ei ole kovin hyviä kokemuksia, sillä englanniksi se puhuminen yleensä lopulta menee. Parasta olisi tietysti jos englantia ei yhteisenä kielenä olisi!

"Kerhoa" on alettu taas pitää, ja tänä vuonna vaikuttaa siltä että siellä oikeasti puhutaan kiinaa eikä istuta tuppisuina. :) Tampereen yliopiston päätalon ala-aulassa on tapaamisia ainakin kerran viikossa, mahdollisesti ryhmiä on kaksi - kannattaa etsiä esim. Facebookista hakusanalla "Chinese Language Group". Eikä tarvitse olla yliopiston opiskelija voidakseen osallistua, vaan kaikki ovat tervetulleita.