torstai 14. heinäkuuta 2011

Stipendillä Kiinaan VI ::: Stipendillä Kiinaan!

Niinhän siinä sitten onnellisesti kävi, että neljän ja puolen kuukauden odottelun jälkeen sain viimeinkin tietää olevani yksi hyväksytyistä China Scholarship Council -stipendiä hakeneista suomalaisista. Se hienoinen epävarmuuden tunne, joka tässä viime kuukausina on ajoittain mieltä vaivannut, on nyt poissa, ja voin keskittyä täysillä reissun ensiaskeleiden suunnittelemiseen. Ilmeisesti kaikki CIMO:n välityksellä stipendiä hakeneet hyväksyttiin, joten suuret onnittelut muillekin onnellisille!

Jatkossa on luvassa paljon uutta ja nykyistä kiinnostavampaa tekstiä - nyt tosin uudessa blogissa, johon löytää jossain vaiheessa linkin täältäkin ja johon varmaankin elokuun ensimmäisinä päivinä lisään tarvittavat alkulöpinät ennen kuin lähden matkaan. Tässä kuitenkin vielä sitä ennen pikainen maininta siitä, mitä tällä hetkellä on mielessä.

Seuraavan lukuvuoden vietän Kiinassa, Zhejiang-provinssin Jinhua-kaupungissa sijaitsevassa Zhejiang Normal Universityssa opiskelemassa kiinaa, tunteella ja ajan kanssa. Stipendihakemukseen valitsemani yliopistot osoittautuivat toiveajatteluksi, pääasiassa varmaankin siksi, että pyrin opiskelemaan "vain" kiinaa: valtaosa tunnetuimpiin yliopistoihin hyväksytyistä on maisterin- tai tohtorintutkintoa suorittamaan lähteviä, todennäköisesti aasiasta kotoisin olevia nuoria. Osaan kuvitella, että kiinalaiselle yliopistolle on hyödyllisempää hyväksyä tutkinto-opiskelija kuin pelkkää vuoden tai parin kieliopetusta etsivä.

Kyseisestä "pikkukaupungista" tai itse koulusta en tiedä vielä paljoakaan, mutta uskon vakaasti, että kyllä tästäkin kokemuksesta mahtava tulee - useimmiten kaikki menee hienosti, kunhan osaa olla ennakkoluuloton ja oppii löytämään omasta ympäristöstään ne positiivisimmat puolet. Toisaalta on hienoa päästä vähän tuntemattomampaan paikkaan, josta harvemmalla on pikaista visiittiä parempaa kokemusta. Elinkustannukset ovat Jinhuassa varmasti alhaisemmat kuin kaupungeissa joihin olisin halunnut, lisäksi kielen opiskelun kannalta siinä on etunsa, että ulkomaalaisia ei kaupungista liikaa löydy. Odotan uutta kokemustani ehdottomasti suurella mielenkiinnolla!

Ennen Manner-Kiinaan siirtymistäni aion viettää Hong Kongissa noin 20-25-päiväisen loman, jonka jo kauan sitten päätin antaa itselleni valmistujaislahjaksi yliopisto-opintojeni päätyttyä. Sieltä olisi siis tarkoitus aloittaa ja myöhemmin syyskuun kuudennen ja yhdeksännen välillä matkustaa (mahdollisesti junalla) kohti tähänastisen elämäni suurinta ja tärkeintä seikkailua. Palaan asiaan, kun pakolliset on hoidettu alta pois!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Mielenkiinnolla jään lukemaan blogiasi. Minut hyväksyttiin csc:n kautta Heilongjiangiin Harbinin kaupunkiin. Jännityksellä odotan mitä ensi vuosi ja kiinan kielen opiskelu tuo tullessaan :)

t. Paula

Hellevi kirjoitti...

Vilpittömät onnitteluni! Tässä taas näkee että haaveiden eteen kannattaa tehdä töitä ja olla kärsivällinen. Pääset nyt puhtaalta pöydältä aloittamaan uuden vaiheen elämässä.

Odotan mielenkiinnolla uutta blogiasi.

Rauno Sainio kirjoitti...

Paula, onnittelut sinulle! Harbin vaikuttaa kiehtovalta paikalta, juuri sopivan arktinen suomalaiseen makuun. Oliko Harbin muuten itse valitsemasi kohde, vai päättivätkö kiinalaiset sen puolestasi? Missä vaiheessa kiinan opintosi ovat, oletko menossa Harbiniin opiskelemaan kiinaa vai oikein tutkintoa?

Hellevi, todellakin nyt tuntuu siltä, että tämä on ansaittu. Tosin Suomesta hakee tätä niin harva, että varmaan helpommallakin stipendi irtoaa! :) Täysin uusi jakso elämässä tosiaan alkaa pian, jännittää vähän itseäkin!

Kiva että tulevakin blogi kiinnostaa! Kun hiljalleen alan päästä kylvämään kovan työni tuloksia, pitäisi bloginkin muuttua aina vain kiinnostavammaksi. Kaikenlaista on mielessä, mutta nähtäväksi jää mitä sitten lopulta alkaa tapahtua! :)

Anonyymi kirjoitti...

Harbin oli kolmas vaihtoehtoni ja itse asiassa ajattelin, että kolmantena vaihtoehtona en sinne lähtisi :) Mutta ihan hyvä näin. Siellä varmaan oppii kiinaa paremmin kuin Pekingissä, minne hain ensisijaisesti.

Lähden opiskelemaan siis pelkkää kiinaa. Olen opiskellut kiinaa ehkä noin kaksi vuotta kunnolla. Vuoden yliopistolla Suomessa ja toisen vuoden Hongkongissa vaihdossa sekä Pekingissä työharjoittelussa. Perusteet siis hallussa mutta ei juuri muuta :) Varsinkin kun en ole nyt kahteen vuoteen Kiinassa ollut niin puhuminen ja ymmärtäminen varmasti tuottaa vaikeuksia.

Oletko muuten hakenut vielä viisumia? Minua jännittää se terveystodistus, että kelpaako niille siellä konsulaatissa puoli vuotta sitten tehdyn terveystodistuksen kopio.

Rauno Sainio kirjoitti...

Itse kirjoittelin eilisiltana lähetystöön kyselysähköpostia, ja toivon että ehtivät vastata vielä tänään.

Yksi kysymyksistä koskee juuri tuota terveystodistusta, multa ei nimittäin missään vaiheessa otettu verikoetta eikä röntgenkuvia. Ilmeisesti tämän ei pitäisi olla ongelma, sillä tuo terveystarkastusruljanssi käydään useimmiten joka tapauksessa uudelleen läpi Kiinassa - omani ei ole edes voimassa kuin 7.8. asti. X-viisumi on voimassa 30 päivää maahan astumisesta, ja tuona aikana haetaan sitten asumisoikeutta. Ehkä X-viisumi myönnetään, vaikkei kaikki olisikaan ihan prikulleen mallillaan?

Menikö sulla alkuperäinen stipendihakemuksen mukana?

Simo kirjoitti...

onneks olkoon!

eikös sun ensimmäinen vaihtoehto ollut zhejiang uni/hangzhou? ei ole varmaan sattumaa ei kaikista mahdollisista vaihtoehdoista päädyit sitten kuitenkin tohon lähelle? tämä on kyllä mysteeri miten nämä yliopistot päätetään.

tiedät sä kuinka monta henkilöä haki stipendia cimon kautta?

tuollainen "pienempi" kaupunki on kylla helpompi arkielämiseen, ja olettaisin hangzhou / shanghai olisi kuitenkin helposti saavutettavissa jos haluaa viikonloppuna vähän tuulettumaan tai haluaa ostaa jotain mitä ei muuten löydä.

jos haluaa säästää rahaa, kannattaa kytätä lentoja shenzhen / guangzhou kautta minne nyt lähimmäksi kannattaa lentaa. nää kiinan sisämaan lennot on siitä jännästi hinnoteltu, että ne kannattaa ostaa ei liian aikaisin mut ei liian myöhään, siinä välissä on semmonen ajankohta millon ne liput on halvimmillaan. 6 - 3 viikkoa ennen lentopäivää, riippuen lennon suosiosta.

onhan junakin elämys, mutta tällä hetkella junalippujen ostaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin aikaisemmin koska viime kuussa astui voimaan uusi säädös että lippuja ostettaessa pitää näyttää henkilöllisyys todistus (passi ainoa mikä kelpaa ulkomaalaisilta) ja junalippuun printataan henkilötunnuksen numero.
eli käytännössä tämä tarkoittaa sitä et ulkomaalaiset voivat ostaa lippuja vain asemalta, koska monet lipputoimistot eivät pysty käsin syöttämään ulkkareiden passinnumeroa lippuun. ja en tiedä miten tämä vaikuttaa matkatoimistojen järjestelyihin ja lippujen varaamisen nje.

tämä on minulle todella turhauttavaa, koska tianjin - beijing luotijunan lippuja myyvä automaatti vastaanottaa vain kiinalaisen henkilökortin, joten joudun aina jonottamaan lippuluukulle. ymmärrän kyllä tämän uudistuksen tarkoituksen, on hyvä että joku ei pysty nyt hamstraamaan lippuja jälleenmyytäväksi kiskurihinnoilla Uuden vuoden aikoihin.
mutta tianjin - beijing express saisi olla poikkeus, koska junamatkan on niin nopea ettei lippuja edes ehdittäisi tarkistaa sen aikana :)

Rauno Sainio kirjoitti...

Simo, mietin tosiaan, että tuo koulu jonne päädyn on todella lähellä Hangzhouta, minne olisin halunnut. Paperit saadessani mulla oli sellainen pieni, äärimmäisen onnellinen hetki, kun vähän aikaa luulin kuitenkin päässeeni Hangzhouhun. Mutta olen mä nyt onnellinen tästäkin. :)

Lähetystöstä tuli noita stipendejä koskien viesti, eikä vastaanottajia ollut salattu mitenkään - seitsemälle viesti oli lähetetty, ja viestissä luki "all applications have been approved". En tiedä tarkoittaako tämä sitä, että CIMO:n kautta haki seitsemän, mutta kyllä tämä antaa pientä osviittaa siitä, ettei hakijoita ihan hirveästi tänä vuonna ollut.

Kiitos arvokkaista matkustusvinkeistä! Koulumme järjestää ulkomaalaisille pickupin sekä Shanghaista että Hangzhousta, joten tutkin asiaa. Hong Kongista käsin ei siis ilmeisesti paljon junalippuja etukäteen osteta?

Simo kirjoitti...

Ok, vaikuttaa siltä että suomalaisille stipendin saaminen on suht helppoa. kiusaus hakea stipendia itsekkin kasvaa, täytyy nyt tosissaan miettiä jos pystyisi opiskelemaan kiinassa edes yhden lukukauden siten että samalla saisi jotenkin päätoimisia opintojakin edistettyä. kaikki "joustot" on käytetty ja täyte-opintopisteet jo hankittu pekingin vuoden aikana :)

En ole itse ikinä ostanut junalippuja hong kongista, en tiedä miten tämä uudistus lippujen ostamisen suhteen vaikuttaa hongkongilaisten matkatoimistojen toimintaan.

muistaakseni hongkongista lähtee kyllä muutama suora juna per viikko pekingiin ja shanghaihin.

lentojen suhteen kätevä on elong.net, se on suosittu täällä myös kiinalaisten keskuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Harbin on oikein mukava kaupunki (opiskelin siellä kiinaa heinäkuun). Iso kaupunki, mutta täysin vailla turistipaikkojen pahinta haittapuolta eli ulkomaalaisia kohtaan suunnattuja jatkuvia ylirahastus/kusetusyrityksiä.

Opiskelukin oli hyvin antoisaa - opiskelin Bincai-nimisessä yksityisessä opinahjossa, yliopistojen tasosta en osaa sanoa mitään.

Jani