tiistai 11. tammikuuta 2011

Stipendillä Kiinaan I ::: alkuhaparointia

Kiinassa opiskelun mahdollistavien stipendien etsiminen netistä on ollut jotenkin puuduttavaa puuhaa, mutta onneksi olen viimein onnistunut löytämään jotain sellaista, minkä kriteerit minäkin täytän. Monet aikaisemmin löytämistäni ovat esimerkiksi alle 25-vuotiaille tarkoitettuja, toisissa kielitaitovaatimukset taas tuntuvat liian korkeilta.

Ajattelin nyt jakaa tietojani näistä, vaikka ensimmäisenä mieleni valtasikin lapsellinen itsesuojeluvaisto, ajatus siitä, että mainostamalla mahdollisuuksia muille potentiaalisille stipendin etsijöille heikennän vain omia mahdollisuuksiani. Tämän nettisivun nyt löytäisi kuitenkin jokainen, kunhan vain tietää, mikä on Google ja osaa kirjoittaa englanniksi sanat kiina ja stipendi.

China Scholarship Council tarjoaa paljon tietoa stipendeistä, vaikka sivusto tuntuukin toimivan välillä hieman hitaasti. Etusivulta jatkoin tälle sivulle, josta silmäni poimivat kaiken muun keskeltä tietoa 1-2 vuotta kestävästä Chinese Language Training -ohjelmasta. Sellaiseen olen ajatellut pyrkiä.

Stipendin saaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että lukukausimaksuja ei ole ja ainakin majoitus ja oppimateriaalit ovat maksuttomia. Jonkinlainen vakuutus tulee kaupan päälle, lisäksi päivittäisiä menoja varten saa kuukausittain jonkin verran taskurahaa, tässä tapauksessa 1400 yuania. Matkat Kiinaan ja takaisin sekä viisumin hankkimisesta aiheutuvat kulut saanee stipendin hankkinut kustantaa itse.

Haun yhteydessä voi kertoa, mitkä kolme koulua olisivat omasta mielestä kiinnostavimmat; käytännössä tämä kuulemma kuitenkin tarkoittaa sitä, että opiskelijoita sijoitellaan heidän toiveistaan riippumatta sinne tänne, jotta mahdollisimman moni koulu Kiinassa voi tavoitella ulkomaalaisista opiskelijoista saatavia määrärahoja. Laaja lista 161 eri vaihtoehdosta löytyy joka tapauksessa (uskoakseni, jos linkki toimii) täältä. Uskoisin kuitenkin, että mahdollisuudet päästä haluamaansa paikkaan ovat sitä paremmat, mitä tuntemattomampi paikka on kyseessä.

Kiinalaisia tai Kiinassa oleskelleita tavatessa tekee aina mieli kysyä suosituksia, mutta olen saanut niistä aina vain pääni kipeäksi. Jos nimittäin yksi kaveri sanoo, että hänen mielestään paras paikka on vaikkapa Kunming, löytyy aina pari muuta, jotka kehottavat nimenomaan kiertämään kyseisen kaupungin mahdollisimman kaukaa. Siinä mielessä on melkeinpä jännittävää vain jättää sijoittumisensa kohtalon huomaan ja päätyä sinne, minne ikinä päätyykin. Jokaisesta kaupungista oppii varmasti vuoden tai kahden aikana pitämään niin paljon, että se säilyy muistoissa rakkaana paikkana koko loppuelämän.

Sivusto kertoo, että hakuaika on vuosittain tammi- ja huhtikuun välillä; hakupaperit toimitetaan ilmeisesti Kiinan Suomen suurlähetystöön asiasta vastaavalle henkilölle. Lähetin hakuprosessiin liittyen juuri sähköpostitiedustelun, ja vastauksen saatuani alan suunnitella haun toimeen panemista. Aikaisemmin Kiinassa stipendin voimin opiskelleiden mukaan hakuprosessi saattaa osoittautua turhauttavaksi ja hankalaksi, joten ajattelinkin jakaa siltä osin tulevat kokemukseni täällä blogissa, muiden ja tulevien hakijoiden iloksi/pelotteluksi. Kesällä voitte sitten iloita puolestani tai vaihtoehtoisesti lukea siitä, kuinka paljon vituttaa, kun stipendi jäi haaveeksi.

Jos joku lukijoista on China Scholarship Councilin kautta hakenut aikaisemmin stipendiä, vihjeitä ja kokemuksia otetaan mielellään vastaan jo tässä vaiheessa. Ja kyllä niitä suosituksia kaupunkien ja koulujenkin suhteen saa kertoa, en pistä ollenkaan pahakseni!

6 kommenttia:

Sara kirjoitti...

CSC:n stipendia itsekin haen kandintutkintooni ja siina on hieman erisaantoja kuin language training ohjelmiin hakevilla.Itse en halua mihinkaan muuhun kuin Sun Yat Senin Yliopistoon, mutta hatatapauksessa joku muukin yliopisto Guangzhoussa kelpaa. Jos ei muuten, niin maksan itse opintolainasta.

Koko hakuprosessi tuntuu jotenkin niin tuskaiselta, mutta pitaisi vain rohkeasti aloittaa. Kysyinkin jo yhta opettajaa kirjoittamaan suosituksen, mutta tarvitsen toisenkin. Ja miljoona muuta paperia tietysti.

Kuten naamakirjassa jo kommentoin, niin suosituksia on aika vaikea antaa mihin kannattaa menna. Kielen opiskelun kannalta paras olisi tietysti paikka jossa on mahdollisimman vahan ulkomaalaisia, mutta en sitten tieda mika vaikutus silla on mielenterveyteen ;)

Tiedatkos muuten taman keskustelun, jossa puhutaan CSC:n stipendista? En tieda onko nyt aivan sama kuin mita haet, mutta paljon tietoa tasta keskustelusta kylla loytyy.

http://www.chinese-forums.com/index.php?/topic/29051-csc-scholarship-2011/

Rauno Sainio kirjoitti...

Kiitos ajatuksista ja etenkin linkistä! Voi olla että olen tuohon joskus muinoin törmännyt, mutta se on kiva lukea nyt uudestaan.

Se tamperelaisten kiinan opiskelijoiden tapaaminen kuulostaa ihan hyvältä ajatukselta, ehkä se on helpointa järjestää jos meillä on silloin vielä tuo Chinese Language Group kasassa...

O-P kirjoitti...

Jos harkitset China Scholarship Councilin stipendin hakemista, kannattaa kysyä neuvoa Helsingin Konfutse-instituutista, jonka eräs päätehtävä on nimenomaan CSC:n asioiden hoitaminen Suomessa.

Manner-Kiinan lisäksi eräs mahdollisuus kiinan kielen opiskeluun on myös Taiwan. Taiwanin hallituksen myöntää ulkomaisille opiskelijoille stipendejä, jotka saattavat olla hyuomattavasti mannerkiinalaisia apurahoja avokätisempiä. Jos Taiwan-vaihtoehto kiinnostaa, kannattaa asiaa tiedustella vaikka Taiwanin Suomen kaupallisesta edustustosta.

Rauno Sainio kirjoitti...

Kiitos näistä tiedoista, Olli-Pekka!

Hyvä tietää tuo, että Konfutse-instituutti hoitaa näitä asioita. Ehkä ennen hakemuksen postittamista voisi käydä siellä varmistamassa, että kaikki on varmasti tehty oikein.

Ei Taiwankaan olisi yhtään hullumpi vaihtoehto, mahtavatkohan pistää opettelemaan myös perinteisiä kirjoitusmerkkejä siellä? Minkähänlainen hintataso Taiwanilla on, saako eurosta yhtä paljon irti siellä kuin Manner-Kiinassa?

Anonyymi kirjoitti...

moro,

Tunne itse muutamia henkilöitä jotka ovat saaneet tuon kiinanopiskeluun tarkoitetun stipendin vuodeksi, käittääkseni juuri helsingin kongfutse-instituutin kautta. en ole kyllä varma, mutta on mahdollista että kun stipendia haetaan hesan kongfutse instituutin kautta niin Kiinan yliopisto on aina Renmin Daxue Pekingissä, se on instituutin yhteistyökumppani.

stipendillä sai tosiaan ton kuukausi rahan (taidettiin kuitenkin maksaa harvemmin kuin kerran kuussa) ja majoituksen halvimmassa ulkomaalaiselle opiskelijalle tarkoitetussa dormissa (sai toki asua paremmassakin, jos maksoi itse erotuksen hinnassa).

itse olen opiskellut RenDassa vuoden TTYn kautta vaihto-opiskelijana, voin kyllä suositella yliopistona =P

Mä itse suunnittelen että itsekin palausin kiinaan opiskelemaan uudelleen, mutta kuitenkin opiskelen päätoimisesti insinööritieteitä ja kiinaa siinä sivussa.

Mä suosittelisin Chongqing University:ä, kannattaa googlata niiden nettisivut joilta löytyy englanninkielisiä ohjeita miten hakea stipendejä. ja lisäksi niillä on sielä muitakin stipendejä CIS yms lisäksi Chongqing:in saapuville ulkomaalaisille opiskelijoille.

Olen opiskellut Chongqing Universityssä kesäyliopistossa, ihan kiva kokemus vaikka elämisen kannalta haastavampi kuin peking, shanghai tai kanton. mutta sentään huomattavasti halvempi.

mun mielestä jos lähtee kiinankieltä opiskelemaan ei niin hirveesti kaupungin väliä, joka yliopistossa oppii standardi mandariinia ja paikallinen murre on ainakin mun mielestä aika toisarvonen juttu (ei sitä ymmärrä kuitenkaan, edes pekingissä lol). sisämaa on parempi halvemman hintatason takia ja englantia tulee väkisinkin puhuttua pekingissä ja shanghaissa enemmän.

- Simo.

ps. kannattaa mun mielestä pitäytyä manner-kiinan vaihtoehdoissa. Taiwan on kalliimpi joka suhteessa, ja opiskelunkin lisähaasteena on perinteiset kirjoitusmerkit ja vielä lisäksi mun käsittääksi käytössä eri foneettinen kirjoitussysteemi kuin Pinyin?

Hellevi kirjoitti...

Chongqingissä ruoka on aivan erityisen maukasta ja putonghualla tulee aika hyvin ymmärretyksi. Ja ainahan voi piirtää merkkejä jos puhe ei menen perille.

Ikävä puoli on se, että talvella siellä on todella kylmää, sillä se on alueella, jossa ei ole lämmitystä.