keskiviikko 21. tammikuuta 2009

ChinesePod

Olin Suomessa tottunut jo vuosien ajan pärjäämään yhdellä lämpimällä aterialla päivässä. Uuden työnantajani tarjoamassa ruokalassa olen kuitenkin jo oppinut lusikoimaan naamani täyteen riisiä ja tarjolla olevia lukuisia eri lisukkeita kahdesti päivässä - tyydyttävän aamupalan lisäksi. Olenkin nyt hoksannut, että hoikkuuteni lahja saattaa kesällä Suomeen palatessani olla enää muisto vain, mikäli en ala harrastaa säännöllisesti edes jonkinlaista hyötyliikuntaa. Niinpä olen kehittänyt itselleni lounaan jälkeisen kampuskierroksen, seuranani mp3-soittimeni ja uskollinen ChinesePod.


ChinesePod on jo puolentoista vuoden ajan - kuudennen kielikurssini päätyttyä - ollut 150-sivuisen, kiinankielisen Aku Ankka -opukseni ohella tärkein oppimisvälineeni. Kyseessä on päivittäin Shanghaista käsin julkaistava, englanninkielinen podcast-ohjelma, jossa käydään 10-20 minuutin aikana huolellisesti läpi tiettyyn aiheeseen liittyvä kiinankielinen dialogi.

En ole enää täysin varma sivuston maksullisuudesta/maksuttomuudesta, mutta ainakin vielä muutama kuukausi sitten Newbie-tason oppitunteja sai kuunnella ja latailla maksutta. Itse olin sen verran onnekas, että latasin oppitunteja koneelleni varastoon parisataa kappaletta juuri ennen kuin ylempien tasojen podit muuttuivat maksullisiksi. Sivustoa voi kuitenkin kokeilla seitsemän päivän ajan ilmaiseksi, joten suosittelen ehdottomasti, mikäli kiinnostus tämän myötä herää!

Oppitunteja löytyy monipuolisesti eritasoisille opiskelijoille: aloittelijoille on tarjolla Newbie-podit, joissa lyhyehköt perusdialogit käydään perinpohjaisesti ja selkeästi sana sanalta läpi. Elementary-tason oppitunnit käsittelevät jo hieman pidempiä ja monimutkaisempia, mutta kuitenkin hitaasti ja selkeästi puhuttuja dialogeja. Intermediate-taso on jo huomattavasti haastavampi, ja kuuntelenkin itse tällä hetkellä juuri niitä: kiinaa puhutaan yhä enemmän, dialogit ovat pitkiä ja puheen tempo on toisinaan jo lähes todellista kielenkäyttöä vastaava. Lisäksi tekstin rakenteesta ja kieliopista ei enää puhuta niin paljon, vaan keskitytään enemmänkin sanavaraston kartuttamiseen. Seuraava taso on Upper Intermediate, jonka jälkeen podit muuttuvat täysin kiinankielisiksi. Oppitunteja löytyy sivustolta jo reilusti yli tuhat kappaletta, ja hakusanojen avulla niiden joukosta jokainen voi etsiä ne, jotka itse kokee tarpeellisiksi.

Kahdella ensimmäisellä tasolla opettamisesta huolehtivat isäntä Ken Carroll ja ihastuttava opettaja Jenny Zhu. Heidän välillään vallitseva kemia ja huumori tekee jokaisesta podista viihdyttävän kuunnella, ja usein yhden kuunneltuani olen kuin huomaamatta siirtynyt suoraan seuraavaan. Intermediate-tasolla podeista tulee hieman asiallisempia, kun Jennyn rinnalle astuu mandariiniakin sujuvasti suoltava John. Suosittelen ehdottomasti, sillä kielen opiskelu pelkkien kirjojen avulla saattaa olla pidemmän päälle todella puuduttavaa ja tylsää.

ChinesePod. It's Mandarin. On your terms.

Ei kommentteja: