tiistai 20. tammikuuta 2009

You will be targeted!

Tämän "neuvon" sain työtoveriltani ennen ensimmäistä kiinalaista juhla-ateriaani. Länsimaalainen erottuu aina joukosta, ja olinkin varma, että joutuisin juomaan enemmän kuin kukaan muu tilaisuuteen osallistunut. Onneksi olen vielä sen verran tuntematon kasvo, ettei kimppuuni hyökätty kertaakaan vaan hukuin sujuvasti massaan.

Sen sijaan kimppuuni on hyökkäilty sitäkin useammin tallustellessani yksin Beijingin keskustassa kamera kaulassa. Nuoria naisia ja miehiä ilmestyy säännöllisin väliajoin kuin tyhjästä, ja jotkut heistä ovat todella taitavia työssään: olen ymmärtänyt, että heidän tavoitteenaan on saada "rikas" länsimaalainen imarreltua seurakseen johonkin lähellä sijaitsevaan, todennäköisesti keskimääräistä jonkin verran kalliimpaan ravintolaan. Tässä tänään läpikäymäni keskustelut yhdeksi mallikappaleeksi tiivistettyinä (myös kieliasu on korjattu lukijat huomioon ottaen):

Hello, where are you from?
I study English and I am here in Beijing on a holiday.
Oh, you can speak Chinese? For how long have you been in China?
Where are you going?
Would you like to go drink some tea with me, maybe I can teach you some Chinese?

Keskiverto tällaista työkseen tekevä kiinalainen ei luonnollisesti puhu kovin vakuuttavaa englantia, mutta on pakko myöntää, että osa heistä esittää roolinsa todella vakuuttavasti! Eräs tyttö esimerkiksi kysyi minulta heti aluksi, että olenko Suomesta (minua on yleisesti pidetty hyvin epäsuomalaisen näköisenä)! Onnistuneen lähestymisen seurauksena ulkomaalaisesta saattaa alkaa tuntua siltä, että hän itse asiassa voisikin hyötyä kohtaamisesta jotenkin - ovathan paikallisella mittapuulla kalliit hinnat kuitenkin useimpien länsimaalaisten silmissä vielä suhteellisen edullisia.

Jos kymmenellä eurolla saisi viehättävän kiinan kielen yksityisopettajan tunniksi käyttöönsä ja vielä pari kuppia kuumaa teetä kaupan päälle, tarvitsisiko olla edes tyhmä tarttuakseen syöttiin?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Samanlaisia kokemuksia minullakin, paitsi etta minulle haluttiin esitella tauluja nuorten taiteilijoiden tekemia lahella olevassa taidenayttelyssa. Aina olen kuitenkin selvinnyt hyvin. Tosi mielenkiintoista luettavaa. Terkuin Tuula