maanantai 9. helmikuuta 2009

Linnunpesä

Tapahtumarikkaan vuoden 2008 jälkeen Pekingissä on nyt uusi paikka, jossa jokaisen kaupungissa vierailevan täytyy käydä - piti sitten urheilusta tai ei. Olympialaisia varten rakennettu, uusi ja uljas linnunpesää muistuttava stadion lähiympäristöineen on nykyään päivittäin täynnä innokkaita turisteja kummastelemassa suuria rakennelmia ja poseeraamassa niiden edessä kameroille.

Mielestäni itse stadion näytti lehtikuvissa komeammalta kuin todellisuudessa, lähietäisyydeltä tarkasteltuna. Käytyäni itse päiväsaikaan poseeraamassa sen kupeessa (kornit turistikuvat ovat aina suosittuja sukulaisten keskuudessa!) näin vain suuren määrän ristiin rastiin kulkevia, paksuja metallikaistaleita. Pimeällä valaistuna stadion on epäilemättä paljon komeampi.


Enemmän minua kiinnosti olympiastadionin läheisyyteen pystytetty Pangu Plaza -niminen, yhdessä lisärakennuksineen lohikäärmettä muistuttava rakennelma, jonka päärakennuksen huipulta Bill Gatesin kerrotaan vuokranneen olympialaisten kunniaksi luksushuoneiston törkeään hintaan.


Olen kuullut pekingiläisten vuokranantajien lukuisista yrityksistä rahastaa asunnoillaan olympialaisten aikana. Monille Pekingissä asuville ulkomaalaisille oli tiedotettu kisoja edeltävänä aikana, että elokuussa heidän asuntoihinsa olisi tulossa "sukulaisia" vierailulle ja että siksi heidän tulisi muuttaa kuukauden ajaksi pois ollakseen taas syyskuussa tervetulleita takaisin. Rahastusyritys ei kaikilla tuottanut toivottua tulosta: osa vuokralaisista sai ilokseen kuulla, että sukulaiset olivatkin "peruneet" vierailunsa. Olisi mielenkiintoista tietää, millaisilla summilla rahanhimoiset pekingiläiset yrittivät saada asuntojaan vuokralle.

Mainittakoon vielä aiheen vierestä, että kuudennen Kiinan-viikkoni alkamisen kunniaksi Peking yllätti minut lauantaina sävähdyttävän kirkkaalla päivällä. Avatessani aamupäivällä verhot olin aivan ymmälläni, ja mentyäni rakennuksen toiselle puolelle katsomaan näköalaa pohjoiseen päin, näin ensimmäistä kertaa kaukana häämöttävät vuoret. Ulkona liikkuessani tuntui samalta kuin kerran saatuani uudet silmälasit vanhojen ja naarmuuntuneiden tilalle. Suomeen palaaminen heinäkuussa tuntuu varmasti silmissäni hämmästyttävältä!

Ei kommentteja: