sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Opiskelijan paras ystävä

Kiinalaisten kirjoitusmerkkien kirjoittaminen on kärsivällisyyttä ja kovaa työtä vaativa, haastava laji: erilaisia merkkejä on tuhansia, ja yksi merkki saattaa koostua jopa yli kahdestakymmenestä vedosta. Vedot pitää osata kirjoittaa oikeassa järjestyksessä, sillä muuten kyse ei ole kirjoittamisesta, vaan piirtämisestä. Usein sanotaan, että kiinalainen huomaa heti, mikäli merkkiä ei ole kirjoitettu oikeaoppisesti.

Ensimmäisillä kiinan kielen kursseillani kävimme opettajan kanssa tarkemmin läpi kymmenisen uutta kirjoitusmerkkiä yhden viikon aikana – joskus vähemmänkin. Oma tahtini oli kuitenkin jo tuolloin tiukempi: saatoin opetella viikon aikana jopa yli kolmekymmentä merkkiä. Jostain piti löytää opas oikeaoppiselle kirjoittamiselle, jotta en pääsisi huomaamattani suistumaan väärille raiteille edetessäni omaa tahtiani. Vastaukseksi löysin verkosta ilmaisen MDBG Chinese-English Dictionary -sivuston, jota olen nyt käyttänyt kahden ja puolen vuoden ajan lähes päivittäin.

Sivustolta löytyy kaikenlaista kiinan kieleen liittyvää - osa palveluista varmasti maksullisia - mutta itselleni on aina riittänyt monipuolisen, maksuttoman sanakirjaosion käyttö. Hakukenttään voi syöttää hakemansa sanan englanniksi tai halutessaan kiinaksi kirjoitusmerkein tai pinyinillä. Haun tarkkuudesta riippuen vastaukseksi saa isomman tai pienemmän joukon ehdotuksia; melko harvoin joutuu pettymään. Yhdestä merkistä saattaa oppia todella paljon, jos ruudulle ilmestyy pitkä lista sanoista ja sanonnoista, joissa se esiintyy.

Kiinalaisten kirjoitusmerkkien, pinyinin ja englanninkielisen vastineen haluamalleen sanalle löydettyään voi lisäksi kuunnella, kuinka sana pitäisi ääntää (viides tooni tosin kuulostaa useimmiten hieman epäilyttävältä), tai tarkistaa, missä järjestyksessä vedot tulee kirjoittaa (monille merkeille on tarjolla sekä merkin standardimuoto että vapaampi, käsin kirjoitettu versio). Merkkeihin voi sitten tutustua paremmin tarkistamalla vaikkapa niiden omat, yksittäiset merkitykset, perinteiset kirjoitusasut tai sen, minkä radikaalien avulla ne voi itse löytää sanakirjasta.

Mikäli osaa jo kirjoittaa kiinalaisia kirjoitusmerkkejä edes suhteellisen sujuvasti, mutta ei siitä huolimatta löydä etsimäänsä sanakirjasta, voi MDBG-sivustolla käyttää äärimmäisen käytännöllistä sovellusta, johon merkin voi kirjoittaa hiiren avulla itse – useimmiten oikea merkki lopulta löytyy, kunhan vetojen järjestys on ollut oikea.

Etsivä löytää sivuilta varmasti paljon enemmän apuvälineitä oppimiseensa kuin mitä itse olen yllä kuvaillut, joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Kommentteja käyttökokemuksista sekä vinkkejä muistakin hyödyllisistä oppimispaikoista ja -välineistä otetaan mielellään vastaan, sillä kielen opiskelu ei mielestäni voi koskaan olla liian monipuolista!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kuullostaa hiton hankalalta. ootko katellu piirtopöytiä koneeseen?

Rauno Sainio kirjoitti...

Tekstin kirjoittaminen koneella on onneksi yksinkertaista ja erittäin nopeaa - kunhan tietää minkänäköisiä merkkejä haluaa käyttää.