perjantai 20. helmikuuta 2009

Osta halpa leffa!

Elokuvien ystävänä opin nopeasti Pekingissä, että täällä kannattaa suosiolla tyytyä piraattiversioihin - etenkin jos haluaa nähdä muutakin kuin viimeisimpiä uutuuksia. Suomessa en koskaan valitsisi piraattikopioita tai latailisi elokuvia ilmaiseksi netistä, sillä olen viime vuosina joutunut seuraamaan aitiopaikalta erään videovuokraamon syöksylaskua. Kiinassa ajatukseni piratismista ovat kuitenkin toisenlaiset, ja olen sen myötä oppinut myös sen, että jokaista asiaa tulisi tarkastella omassa kontekstissaan siten, että ottaa huomioon mahdollisimman monta tekijää.

Epäaitoja tallenteita myyviä kauppoja löytyy täältä pilvin pimein. Hinnat ovat luonnollisesti edullisia: halvimmat elokuvat maksavat noin 7 RMB eli alle euron. Ostin eräästä pikkukaupasta muutaman elokuvan (yllättävän monen takakannesta löytyi Constantine-elokuvan juonikuvaus ja tekaistut tekijätiedot), joista yksi ei kuitenkaan suostunut toimimaan tietokoneessani. Dvd:n aluekoodista ei ilmeisesti tarvitse välittää - veikkaan, että leffat ovat aluekoodittomia - mutta Kiinan ulkopuolelta tuodun kannettavan ei kannata odottaa tunnistavan ihan jokaista levyä.

Koska videovuokraus on ainakin Pekingissä täysin tuntematon käsite, ei ole yllätys, että tällaisia liikkeitä on niin paljon. Hollywood on luonnollisesti hyvin tietoinen tilanteesta. Studiot ovatkin suunnanneet Kiinaan päin älähdyksiä, mutta ne kaikuvat kuuroille korville. Jos studiot saisivat päättää, minkä verran kiinalaiset joutuisivat elokuvaviihteestään maksamaan, ei läheskään yhtä monella enää olisi varaa tähän elämän pieneen ylellisyyteen. Televisiosta elokuvia toki tulisi edelleen, tosin mainoskatkojen pituus taitaa kaksinkertaistaa parhaaseen katseluaikaan esitettävän tv-elokuvan keston.

Onko sitten yllätys, ettei Kiinan hallitus lupauksistaan huolimatta oikeasti pyri millään tavalla estämään elokuvien luvatonta kopiointia ja myyntiä? (Ilmiö on vielä räikeämpi musiikin puolella: musiikin ystävä voi halutessaan ostaa 20 kuailla yhdelle levylle pakattuna jopa kymmeniä suosikkiyhtyeensä tai -artistinsa albumeita.) Hallitus haluaa pitää valtavan suuren kansansa tyytyväisenä, eikä sille tulisi mieleenkään noin vain ilmoittaa sadoille miljoonille ihmisille, että anteeksi vain, ette voi enää viihdyttää itseänne ellette hanki parempipalkkaista työtä.

Jos vaa'an toisella puolella painaa tavallinen kiinalainen työtä tekevä ihminen ja toisella puolella jättimäinen amerikkalainen elokuvastudio, olen ainakin toistaiseksi itse työmiehen puolella - sanoivat periaatteeni Suomen maaperällä mitä hyvänsä.

Ei kommentteja: