sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Matkamuistoja

Sain Haudanlakaisujuhlan (清明节) vuoksi yhden ylimääräisen vapaapäivän, ja ajattelin käyttää ajan hyödykseni lepäämällä kunnolla odotellessani keväisen Pekingin puhkeamista vihreäksi. Siksi laitan tänään vain laiskasti ja itsekkäästi kuvia hankkimistani matkamuistoista:




Ikävä kotia, tyttöystävää ja pikkukissaa kohtaan helpottaa mukavasti julisteiden paheellisiin elämäntapoihin houkutteleville, punaposkisille kiinalaisneidoille flirttaillessa. Ei ole kovin yllättävää, että juuri kiinalaiset tupakoivat enemmän kuin mikään muu kansa maailmassa, jos mainonta on ollut tällaista (olisi kiva nähdä vastaavia, vanhoja esimerkkejä vaikkapa Suomesta)! Keltataustaisessa julisteessa alavasemmalla lukee vapaasti käännettynä "sinä rakastat tupakointia, minäkin rakastan tupakointia" (onneksi nykyään myös Kiinassa savukeaskien kyljissä on varoituksia tupakoinnin haitoista). Huomaa, että kirjoitusmerkit on näissä julisteissa tarkoitus lukea oikealta vasemmalle. Tekstit julisteissa antavat myös hyvän kuvan siitä, kuinka toisia kiinalaisia "fontteja" ei ole aina kovin helppo tulkita.


Shakki on aina ollut minulle mieluinen harrastus, vaikken koskaan olekaan ollut kovin taitava pelaaja. Lautaa en ole ennen omistanut, joten kenties nyt tällä komealla kiinalaisteemaisella shakkilaudalla tulee pelailtua enemmän. Punamusta lauta sopii kaiken lisäksi hienosti yhteen jokunen vuosi sitten hankkimani Ming-tyylisen tv-tason kanssa - kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Toisaalta näen jo kissani sekoamassa pienet nappulat nähdessään...

Toreilta ja rihkamakaupoista ostaessa täytyy pitää mielessä, että Kiinassa saa ja ehdottomasti pitääkin tingata. Usein myyjät osaavat englantia, mutta puhtaasti kiinan kielelläkin kamppailu onnistuu, kunhan vain tuntee edes jonkin verran numeroita kiinaksi. Tähän mennessä olen saanut ostettua kaiken omalla lähtöhinnallani - valttini on ollut se, että aikaani Kiinassa on jäljellä vielä kolme kuukautta. Siksi en periaatteessa ole vielä palavasti tarvinnut mitään, vaan olen talsinut liikkeistä ulos mikäli myyjää ei tarjoukseni kiinnosta. Lopulta he kuitenkin ovat aina suostuneet, mikä on varmasti myös merkki siitä, että olen maksanut "ylihintaa" vaikka hinta onkin omasta näkökulmastani tuntunut melko alhaiselta. Ajattelen kuitenkin kaikkea vielä euroissa, enkä ole siksi koskaan tuntenut oloani kovin ryöstetyksi.

Julisteet maksoivat 20 RMB kappaleelta hintapyynnön ollessa 60 RMB. Shakkilaudasta pulitin 100 RMB sen jälkeen kun "special price just for me", 450 RMB, putosi pitkän inttämisen jälkeen mukavasti. Jos jollakulla on antaa tietoa siitä, kuinka paljon näistä olisi oikeasti kannattanut maksaa, olen kiinnostunut kuulemaan!

2 kommenttia:

Henriikka kirjoitti...

Tassu niin rakastuu noihin pelinappuloihin.

Voit yllyttää Sakaria pelaamaan sun kanssa, se joskus ennen muinoin harrasti shakinpeluuta! Voi tosin olla että se peittoaa sut strategisella ajattelukyvyllään alta aikayksikön.. :D

Sakari kirjoitti...

Noista hinnoista. Joskus muistan kuulleeni, että yleisesti noissa tinkaamismaissa tosi-tinkaaja saa haluamansa tuotteen jopa 10 %:iin lähtöhinnasta, mutta mielestäni jos saa noin viidennekseen pyynnistä, niin sekin on hyvin. Joten tuon shakkilaudan sain ihan kohtuuhintaan, mutta julisteista maksoit mielestäni ylihintaa. Joku 10-15 rimbimbimiä olisi ollut kohtuullinen.

Mutta joo, en voi moittia sinua, kun itse ainakin koen tinkaamisen jotenkin noloksi enkä osaa lainkaan tingata. Toista se on niiden suhteen, joille tinkaus on harraustus, kuten vaikkapa isovanhempani (joista olet kuullutkin...).