keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Pääsee, ei pääse...

En ole viimeisen kolmen kuukauden aikana joutunut suuremmin kärsimään paljon puhutusta Kiinan Internet-kontrollista tai -sensuurista. Tietyille tai tietynlaisille sivustoille ei luonnollisesti pääse ja Kiinan kansantasavallan näkökulmasta arkaluontoisia hakusanoja ei kannata syöttää Googleen. Välillä sivujen lataamista pitää yrittää useampaan otteeseen ennen kuin saa haluamansa.

Moinen kontrolli saattaa suomalaisesta luonnollisesti tuntua hyvin erikoiselta, mutta toisaalta Kiinan menneisyyttä katsoessa mieleen tulee väkisinkin ajatus, että kiinalaisten mahdollisuus ylipäätään käyttää Internetiä on jo melkoinen saavutus. Tilanne voisi olla huomattavasti pahempikin. Kiina onkin nyt virallisesti ohittanut Yhdysvallat suurimpana Internet-maana, joten Kiinan hallituksellekin on varmasti ollut alusta alkaen selvää, että Internetissä piilee valtavat markkinat.

Kiina blokkasi YouTuben viime viikon alussa. Syytä en tälle itse tiedä, mutta vastaavaa tapahtui vuosi sitten Tiibetin mielenosoituksiin liittyvien videoiden julkaisemisen myötä, joten voin vain päätellä, että arkaluontoista tavaraa on nytkin laitettu tarjolle. Eilen kuulin tietoa siitä, että sivustolle taas pääsisi Kiinasta käsin normaalisti, mutta itse en ole toistaiseksi siinä onnistunut. Sinänsä hyvä asia, sillä joskus minulla on tapana viettää "hieman" ylimääräistä aikaa huvittavia videoita katsellen ja lisää etsiskellen. Toisaalta minun olisi tarkoitus esitelmöidä ensi viikolla kiinalaisille nuorille elokuvista, ja palan siksi halusta päästä etsimään, josko YouTubesta löytyisi jokunen maukas esimerkki vaikkapa Sergio Leonen ja Ennio Morriconen yhteistyöstä.

Internet-surffailu hankaloituu toisinaan jostain ihan käsittämättömästä syystä. Ennen Kiinaan saapumistani esimerkiksi löysin netistä erään käyttökelpoisen oloisen, opetusmateriaalia sisältävän sivuston ja kirjoitin osoitteen ylös, mutta täältä käsin en sitten kyseiselle sivustolle jostain kumman syystä enää päässyt. Ehkä sieltä olisi löytynyt antikommunistisia sanaristikoita, kuka tietää.

Välillä käytän Googlen kuvahakua etsiessäni sopivia kuvia sanoille, joita voisi olla vaikea selittää englanniksi jo valmiiksi pihalla oleville kiinalaislapsille. Hausta riippumatta ensimmäisten sivujen jälkeen kuvat lakkaavat jostain syystä hiljalleen latautumasta, mikä on erityisen turhauttavaa, jos olen kirjoittanut hakusanaksi esimerkiksi harmittomasti "sammakko".

Googlen kanssa kannattaa muistaa olla varovainen. Yritin helmikuussa tiedonjanoisena hakea informaatiota muun muassa Dalai lamasta ja Tiibetistä, enkä (yllättäen!) päässyt kovinkaan pitkälle. Vasta myöhemmin tajusin, että perhana, ei varmaan olisi kannattanut edes yrittää. Asiasta parin työkaverini kanssa keskustellessani sain kuulla, että olen todennäköisesti nyt merkitty mies, mutta että kontrollipäässä todennäköisesti myös tiedetään että olen "vain" harmiton ulkomaalainen. He luultavasti tietävät myös, että olen koulussa töissä, joten jos alkaisin vaikkapa tästä päivästä eteenpäin sitkeästi hakea tunnin välein tietoa yllä mainituista tai joistakin muista polttavista aiheista, voisi ovellani hyvin pian olla virkapukuisia kavereita uteliaina kyselemässä lisää pyrkimyksistäni.

Kaikesta huolimatta olen ollut ihan tyytyväinen netin toimintaan Kiinassa. Kontrollin todellisen vaikutuksen omaan netin käyttööni saan huomata varmaan vasta Suomeen palattuani, kun pikkuhiljaa alan huomata, mitä kaikkea Internetistä voikaan etsiä ja löytää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Pääsee.

Otat VPN-yhteyden koulullesi tms ja simsalabim, Intternetti alkoi juuri toimia kuten Suomessakin.